Editura TREI a apărut la jumătatea deceniului '90, într-o perioadă în care piața editorială românească de-abia se dezmorțea, încercând să se reabiliteze după lunga penurie de carte din perioada comunistă.
Inițiatorii ei, Vasile Dem. Zamfirescu, profesor de psihanaliză la Facultatea de Filosofie și Silviu Dragomir, proaspăt absolvent al acestei facultăți, veneau dintr-o zonă culturală care fusese afectată în modul cel mai grav de ideologie și interdicție. Și-au propus să publice psihanaliză, un gen de carte aproape inexistent până în acel moment în România. Ideea s-a bucurat de succes, „Biblioteca de psihanaliză“ a editurii devenind o autoritate în domeniu și oferind cititorilor români, în premieră, ediții complete ale operelor lui S. Freud și C. G. Jung, mai întâi, iar apoi serii de autori fundamentali precum F. Dolto, D. Winnicott, M. Klein etc.
Acesta a fost doar începutul. Pe măsură ce s-a extins portofoliul teoretic (psihologie academică, psihologie practică, eseu), s-a dezvoltat și un departament de ficțiune, bazându-se inițial pe o selecție de romane cu tentă psihologică, strâns legată de specificul editurii, după care aria tematică s-a diversificat.