Grupul de edituri Cartex a intrat pe piaţa de carte în anul 2000, într-un spaţiu editorial foarte dens. A început prin a edita literatură română canonică, dar foarte curând interesul publicului a determinat extinderea spre zona traducerilor. Astăzi, cititorii se pot întâlni cu o serie de autori fundamentali şi cu cărţi esenţiale din spaţiul beletristicii româneşti şi universale apărute sub siglele Cartex şi Roxel.
Unul dintre principalele obiective ale grupului de edituri Cartex este acela de a configura pentru publicul românesc o bibliotecă a cărţilor indispensabile în formarea umanistă a oricărui intelectual român.
Titlurile noastre sunt organizate în câteva serii de autor (Mircea Eliade, Marin Preda, Mihail Sebastian, Liviu Rebreanu, Panait Istrati etc.), subsumate unei colecţii de literatură română clasică şi contemporană, unei colecţii de literatură universală, unei serii de cărţi pentru copii şi unor serii de auxiliare didactice pentru preşcolari şi şcolari.
În egală măsură, cărţile de referinţă din colecţiile „Istoria ideilor politice“, „Canapeaua lui Freud“, „Forma mentis“ au adus prestigiu academic şi notorietate ştiinţifică, graţie traducerilor noi şi a ediţiilor îngrijite cu acribie.